Veilig werken met de Hoogwerker

Veilig werken met de Hoogwerker

Inleiding:

De laatste jaren is het gebruik van hoogwerkers gigantisch toegenomen. Men kan kiezen uit enorm veel soorten en  uitvoeringen afhankelijk van de klus die geklaard moet worden. Zoals het snoeien van bomen, onderhoudswerk aan dakgoten, bouwen van staalconstructie of simpel het vervangen van een aantal lampen in een bedrijfshal. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer toepassingen denkbaar.

Helaas gebeuren er nog regelmatig onnodige ongevallen al dan niet met schade aan de hoogwerker, goederen, inventaris en gebouwen. Ook ongevallen met lichamelijk letsel en in het ergste geval met dodelijke afloop komen steeds vaker voor.

Ondanks de (nog) beperkte wettelijke voorschriften nemen steeds meer bedrijven hun verantwoordelijkheid om hun werknemers op te leiden ten aanzien het veilig gebruiken van een hoogwerker. Ook gelden er op steeds meer locaties strengere regels wanneer werknemers een hoogwerker willen bedien.

Ongeveer 80% van de ongevallen met hoogwerkers zijn terug te voeren naar:

  • verkeerde keuze van de juiste hoogwerker voor de klus
  • geen aandacht besteden aan het juist opstellen van de hoogwerker
  • foutief of onveilig handelen door de bediener/gebruiker

Daarom is het belangrijk dat de werkgever aan zijn verplichte taak, het zorg dragen voor een gedegen en professionele hoogwerkeropleiding, voldoet. Werknemers die de risico’s begrijpen, kunnen ook in moeilijke situaties de juiste beslissing nemen om verantwoord en veilig te werken.

Voor meer informatie betreffende de vrijstellingen, de opleiding, het examen en de actuele cursusdata zie:

                                                                          www.cursushoogwerker.info

 hoogwerkerhoogwererks door elkaar