Veilig werken met de Hoogwerker

Veilig werken met de Hoogwerker

hoogwerker

Inleiding:

De laatste jaren is het gebruik van hoogwerkers enorm toegenomen. Men kan kiezen uit enorm veel soorten en  uitvoeringen afhankelijk van de klus die geklaard moet worden. Zoals het snoeien van bomen, onderhoudswerk aan dakgoten, bouwen van staalconstructie of simpel het vervangen van een aantal lampen in een bedrijfshal. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer toepassingen denkbaar.

Helaas gebeuren er nog regelmatig onnodige ongevallen al dan niet met schade aan de hoogwerker, goederen, inventaris en gebouwen. Ook ongevallen met lichamelijk letsel en in het ergste geval met dodelijke afloop komen steeds vaker voor.

Ondanks de (nog) beperkte wettelijke voorschriften nemen steeds meer bedrijven hun verantwoordelijkheid om hun werknemers op te leiden ten aanzien het veilig gebruiken van een hoogwerker. Ook gelden er op steeds meer locaties strengere regels wanneer werknemers een hoogwerker willen bedien.

Ongeveer 80% van de ongevallen met hoogwerkers zijn terug te voeren naar:

  • verkeerde keuze van de juiste hoogwerker voor de klus
  • geen aandacht besteden aan het juist opstellen van de hoogwerker
  • foutief of onveilig handelen door de bediener/gebruiker

Daarom is het belangrijk dat de werkgever aan zijn verplichte taak, het zorg dragen voor een gedegen en professionele hoogwerkeropleiding, voldoet. Werknemers die de risico’s begrijpen, kunnen ook in moeilijke situaties de juiste beslissing nemen om verantwoord en veilig te werken.

Doelgroep:

De veiligheidstraining is speciaal bedoeld voor bedieners van diverse soorten hoogwerkers, die 16 jaar of ouder zijn en beschikken over een redelijke mate van bedieningsvaardigheden. Wanneer de werknemer niet voldoet aan deze twee voorwaarden is het noodzakelijk het trainingsprogramma uit te breiden met een extra praktische vaardigheidstraining.

Doelstelling:

De cursist kan controle van, onderhoud aan en het werk met een hoogwerker veilig en verantwoord uitvoeren, rekening houdend met verkeersregels, veiligheids- en bedrijfsvoorschriften en deze in de praktijk toepassen.

Knikarmhoogwerker

Knikarmhoogwerker

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inhoud:

In de cursus komen o.a. de volgende onderwerpen aan bod:

  • Diverse wet- en regelgeving, alsmede algemene en bedrijfseigen veiligheidsvoorschriften
  • Plaatsen en bedienen van een hoogwerker
  • Controleren van de technische staat
  • de veiligheidsvoorschriften
  • Uitvoeren van manoeuvres

Duur:

De training duurt minimaal 1 dag (of twee dagdelen).

Uitgangspunt bij de in-company training is dat de opdrachtgever zelf over een of meerdere hoogwerkers beschikt.

Maximale groepsgrootte:  6 personen 

Bijzonderheden:

De training is praktijkgericht, d.w.z. dat de theorielessen uitsluitend gegeven worden ter ondersteuning van de praktijkinstructie in de dagelijkse arbeidsomstandigheden van de werknemer. Wanneer de theoretische toets met een positief resultaat is afgesloten en de bedieningsvaardigheden met een voldoende is beoordeeld ontvangt men het certificaat en het veiligheidsbewijs (zakpasje) met vermelding voor welk type hoogwerker de werknemer bevoegd is.

Cursusdata:

Datum en cursustijden in onderling overleg met opdrachtgever.  

  Schaarhoogwerker

Schaarhoogwerker

Ook interessant/vervolgopleiding: 

VCA Basisveiligheid

Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden VCA -VOL

Veilig werken met de vorkheftruck