Veilig werken met de bovenloopkraan

Veilig werken met de bovenloopkraan

Inleiding:

In veel productie en constructieruimten wordt vaak gebruik gemaakt van bovenloopkranen. De praktijk leert dat incidenten met deze transportmiddelen als gevolg van verkeerd gebruik een aanzienlijke schadepost kan vormen. Niet alleen door letsel en schade aan personen, machines, goederen en gebouwen, maar ook als gevolg van productie- en kwaliteitsverlies.

Goede opleidingen en gedegen instructies, met name bij risicovol werk zijn dus van groot belang bij het voorkomen van ongevallen en incidenten.

Veilig werken met de bovenloopkraan

Doel:

De cursus is gericht op het verhogen van de veiligheidskennis en verantwoordelijkheid voor elke werknemer die regelmatig een bovenloopkraan moet bedienen.

Doelgroep:

Alle medewerkers die op grond van hun werkzaamheden gebruik maken van de bovenloopkraan voor het laden, lossen en verplaatsen van goederen in een bedrijfshal of op het bedrijfsterrein.

Inhoud:

Deze cursus is bedoeld voor werknemers die reeds beschikken over voldoende bedieningsvaardigheden, maar nog geen specifieke opleiding/training (gebruikersinstructie en veiligheidsinstructie) hebben gehad. Tijdens de zeer praktijkgerichte training komen o.a. de volgende onderwerpen aan de orde:

  • Arbowetgeving
  • Risico’s, preventie, verantwoordelijkheid, houding en mentaliteit
  • Definities, keuring, CE, onderdelen
  • De belangrijkste hijswerktuigen en gereedschappen
  • Op een veilige en efficiënte manier lasten aan te slaan en te verplaatsen
  • Gebruik van de verschillende hulpmiddelen
  • Hijsmiddelen te beschermen tegen beschadiging.
  • Preventieve controle en verantwoordelijkheid
  • Veilig werkgedrag en werkomgeving

Tijdens de cursus is er ruime gelegenheid om vragen te stellen. De cursus wordt afgesloten met een theorietoets. De praktische vaardigheden met de bovenloopkraan worden beoordeeld door de instructeur.

Locatie:

Deze wordt altijd in-company georganiseerd (bij minimaal 4 deelnemers). Uitgangspunt bij de in-company cursus is dat de opdrachtgever zelf over een of meerdere bovenloopkranen beschikt.

Duur:

De cursus duurt 1 dag. U kunt dit op 1 dag laten plaatsvinden, maar ook kiezen voor 2 dagdelen. (ochtend, middag en/of avond).

Bijzonderheden:

Het is mogelijk het praktische deel van de training met één of meerdere dagdelen uit te breiden. Zo is deze cursus ook geschikt voor deelnemers met weinig tot geen ervaring met het bedienen van de bovenloopkraan.

Cursusdata:

In Company: in onderling overleg met opdrachtgever

Cursusprijs:

Op basis van offerte

In Company training:

Neem voor een offerte op maat contact op met de cursusadministratie.

Ook interessant/vervolgopleiding:

VCA Basisveiligheid

Veilig werken met de vorkheftruck 

Veilig werken met de bovenloopkraan