De digitale tachograaf

De digitale tachograaf

Inleiding:

De vertrouwde en welbekende, papieren tachograaf schijf wordt vervangen door een persoonlijke ‘smartcard’. Een soort pinpas waarop onder meer de gereden snelheid, de afstand en de rij- en rusttijden worden geregistreerd. De registratie van rij- en rusttijden is belangrijk voor de transportondernemer. Overschrijding van de  regels kan leiden tot onveilige situaties in het verkeer. Omdat de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) vaak vaststelt dat beroepschauffeurs de regels voor deze tijden vaak overtreden wordt er extra streng gecontroleerd. De invoering van de digitale tachograaf leidt tevens tot een eenduidige handhaving.

“Rotzooien met rusttijden wordt flink duurder”

Werkgevers die hun personeel met de tachograaf laten knoeien, kunnen nu rekenen op een boete van 4400 euro. Eerder was dat 1300 of 2200 euro. Voor de chauffeur is de boete verhoogd van 550 naar 1500 euro. De aanscherping moet er toe leiden dat transportbedrijven en chauffeurs zich beter aan de regels voor arbeids- en rusttijden houden. Afgelopen jaar bleek uit controles door de ILT dat ongeveer 20% van de chauffeurs rommelt met de tachograaf. Volgens de inspectie loopt door het geknoei zowel de gezondheid van de chauffeur als de verkeersveiligheid gevaar. Ook leidt fraude met de tachograaf tot oneerlijke concurrentie. Een transportbedrijf dat zich niet aan de regels houdt, kan meer omzet maken.

Doelgroep:

Vrachtwagen- en buschauffeurs die gaan werken met voertuigen, die zijn voorzien van een digitale tachograaf.

Doelstelling:

Deelnemers leren de digitale tachograaf te bedienen en de bestuurderskaart te gebruiken. Ze kennen de verplichtingen van de chauffeur ten aanzien van rit registraties.

Inhoud:

In de training komen onder andere de volgende onderwerpen aan bod:

  • Belang voor chauffeur en ondernemer
  • Wetgeving digitale en analoge tachograaf
  • Bediening digitale tachograaf
  • Verplichtingen voor de chauffeur
  • Meevoer verplichtingen
  • Rijden met mechanische en digitale tachografen
  • Controle beambten en verloop controle

Waarde nascholing code 95: 7 uur

Cursusdata:

In Company: in onderling overleg met opdrachtgever.

Open inschrijving:                        te Haarlem ( 08:00 uur tot 16:00 uur)

Cursuskosten:

Individuele aanmelding op basis van open inschrijving te Haarlem:

In Company training:

Omdat elke bedrijf specifieke omstandigheden kent, verzorgen wij ook in-company trainingen op uw locatie. Dit kan al vanaf zes deelnemers. De in-company training gaat uitvoerig in op de situatie in uw bedrijf. De uiteindelijk inhoud van de training wordt samen met de opdrachtgever bepaald. Neem voor een offerte op maat contact op met de cursusadministratie 0651 360182

Ook interessant/vervolgopleiding: 

Criminaliteitspreventie

Fysieke belasting 

Communicatieve vaardigheden 

Digitale tachograaf