Chauffeur haak- en portaalarmsysteem

Chauffeur haak- en portaalarmsysteem

Inleiding:

Er wordt in het wegvervoer steeds meer toe overgegaan de vrachtwagens te voorzien van een haak en portaalarmsysteem. Door deze verschillend systemen kan de vrachtwagen voor meerdere doeleinden worden gebruikt en dus efficiënter worden ingezet.

Helaas gebeuren er nog regelmatig onnodige ongevallen al dan niet met schade aan goederen, afzetcontainers en gebouwen. Ook ongevallen met lichamelijk letsel en in het ergste geval met dodelijke afloop komen voor.

Omstanders dienen tijdens het gebruik van het haak- en armsysteem uit de buurt te worden gehouden. Botsing met een bewegende container,  beknelling van ledematen door bewegende delen en  bedelving onder de containerlading zijn potentiële gevaren voor omstanders.

Wetgeving:

De werkgever is volgens de Arbo-wetgeving verantwoordelijk, dat werknemers die werken met een hijs en of hefwerktuig (bv. Kraan of portaalarm), over een specifieke deskundigheid beschikken (art. 7.17c lid 1 van het Arbo-besluit). Het begrip ‘specifieke deskundigheid’ is door de wetgever niet gedefinieerd.

Artikel 8 van de Arbo-wet zegt dan ook: “De werkgever moet ervoor zorgen dat aan zijn werknemers doeltreffend en aan hen onderscheiden taken aangepast onderricht wordt verstrekt met betrekking tot de veiligheid, de gezondheid en het welzijn in verband met de arbeid”.

Haakarm

Doelgroep:

De veiligheidstrainingen zijn speciaal bedoeld voor bedieners van gemotoriseerde hijs, hef, of transportvoertuigen die beschikken over een redelijke mate van bedieningsvaardigheden.

Doelstelling:

De cursist kan controle van, onderhoud aan en het werk met een haak- en portaal armsysteem veilig en verantwoord uitvoeren, rekening houdend met verkeersregels, veiligheids- en bedrijfsvoorschriften, en kan deze voorschriften in de praktijk toepassen.

Waarde nascholing: 7 uur

Cursusdata:

In Company: in onderling overleg met opdrachtgever.

In Company training:

Omdat elke bedrijf specifieke omstandigheden kent, verzorgen wij deze opleiding alleen  in-company op uw locatie. Dit kan al vanaf vier deelnemers. De in-company training gaat uitvoerig in op de situatie in uw bedrijf. De uiteindelijk inhoud van de training wordt samen met de opdrachtgever bepaald.

Neem voor een offerte op maat contact op met de cursusadministratie

Ook interessant/vervolgopleiding:  

Fysieke belasting 

VCA Basisveiligheid

Veilig werken langs de weg